Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lúdas Matyi - Zalai Hírlap - Kassai Zsigmond

2008.01.28

Döbrögi uram, a szumóbajnok

Keszthely - A pécsi Bóbita Bábszínház kitett magáért, a Lúdas Matyi bábváltozata igazán jól sikerült. A darabot a minap mutatták be a Balaton Színházban.

A Bóbita Bábszínház feldolgozása nemcsak azért okozott kellemes meglepetéseket, mert rendkívül friss, korszerű és pergő előadást kínált, hanem azért is, mert a bábtechnikák csaknem teljes skáláját felvonultatta. Lúdas Matyi, akit Boglári Tamás bábművész alakít, igazi modern figura. Énekelni tanítja a libáját egy gereblyéből és lábosból összetákolt gitárféle segítségével, Döbrög SE feliratú sportmelegítőt, farmernadrágot visel, és mezítláb járkál a színpadon. Az első jelenetben maga az ifjú bábszínész lép a deszkára, itt ugyanis életnagyságban alakítja a címszereplőt. Később persze előkerülnek a hagyományos szicíliai marionettfigurák, majd a kesztyűbábok is, és az árnyjátékokhoz használt lapos, áttetsző plexifigurák. Ez utóbbiak természetesen nem láthatóak, csak a vászon mögött tűnnek fel finom rajzolatú, fátyolos árnyékok formájában.

 

A bábok is meglehetősen látványosak. Döbrögi uram például nagydarab kopasz ember, a ruhája élénkpiros, hatalmas pocakja pedig ráncokat vetve türemkedik ki a kabátja alól. Ha nem tudnánk, a Lúdas Matyit látjuk, azt gondolnák, valamelyik szumóbajnokot mintázta meg a bábtervező. Lúdas Matyi bábja, akár az őt alakító színész, farmernadrágban, kék sportmelegítőben, külföldi útról hazatérve pedig sárga Eiffel-tornyos pólóban és napszemüvegben jelenik meg.

 

A különböző bábtechnikák párhuzamosan is megjelennek az előadásban. A második veréskor Döbrögi és Matyi kesztyűbáb, míg a gyógynövényeket gyűjtögető alattvalókat, akik az erdőt járják a színpad másik oldalán, árnyfigurák képében jeleníti meg a rendező, Schneider Jankó. A Lúdas Matyi Schwajda György-féle átiratának egyik érdekessége, hogy a tengernyi feldolgozás közül ebben szólal meg egyedül Matyi lúdja is. A korszerűsített történet szerint a legény képes arra, hogy a libával beszélgetésbe elegyedjen, ám rajta és a nézőkön kívül senki nem érti az értelmetlen gágogást. Ez persze elsőrangú alkalmat teremt a viccelődésre. Amikor Matyi úgy dönt, hogy elindul szerencsét próbálni, rázendít az Elmegyek, elmegyek kezdetű népdalra. A liba egyszerre énekel vele, ő ellenben Máté Péter hasonló című örökbecsűjével próbálkozik, sajátos gágogó stílusában. A siker elmaradhatatlan.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.